Jaka kuchnia 2019 – przegląd najnowszych trendów kulinarnych
Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie kulinarne trendy będą królować w kuchni w 2019 roku? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu tematowi i przedstawić Wam najciekawsze i najbardziej innowacyjne pomysły, które z pewnością warto wypróbować w każdej kuchni.
Dieta roślinna
Coraz więcej osób decyduje się na wegetariańskie lub wegańskie sposoby odżywiania. W 2019 roku bezmięsna dieta będzie cieszyć się jeszcze większą popularnością. W sklepach znajdziemy coraz to większy wybór produktów roślinnych, jak również roślinnych zamienników mięsa.
Eko i lokalnie
Świadomość ekologiczna przenika coraz bardziej do świadomości społeczeństwa. Dlatego w dobie jaka kuchnia 2019 coraz więcej osób stawia na wybór lokalnych produktów. Owoce, warzywa, mięso i ryby pochodzące z lokalnych źródeł to coraz bardziej popularny wybór i będą się cieszyć jeszcze większym zainteresowaniem w tym roku.
Zdrowe tłuszcze
Po latach demonizowania tłuszczów, okazuje się, że nie wszystkie z nich szkodzą. W jaka kuchnia 2019 na TOPie znajdują się tłuszcze zdrowe, takie jak oleje roślinne, przykładowo olej lniany, tysiąclistny, a także olej kokosowy. Warzywne sery i mleko migdałowe z pewnością zagości u wielu z nas w kuchni.
Kuchnia wschodnia
Już od kilku lat do naszej kultury kulinarnej wkracza kuchnia z Azji. W jaka kuchnia 2019 dalekowschodnie smaki zyskają jeszcze większą popularność. W kuchniach coraz częściej znajdziemy suszone algi, matcha, tofu czy ramen. Kulinarną inspiracją dla naszych dań z pewnością stanie się kuchnia koreańska oraz tajska.
The Slow Food Movement
Ruch Slow Food nawiązuje do tradycyjnego sposobu jedzenia, ceniącego sobie czas i sezonowość potraw. Idea ta nabiera w ostatnim czasie coraz większej popularności. W jaka kuchnia 2019 warto postawić na powolne gotowanie i dania przygotowane z naturalnych produktów wykorzystując tę technikę.
Kuchnia prosta
Szybkość przygotowywania jedzenia to bardzo ważna cecha dzisiejszej kuchni. Jednak w jaka kuchnia 2019 równie ważne jest proste podejście do gotowania i przygotowywania potraw. W kuchni wkracza minimalizm i idea less is more, która zachęca do wykorzystywania tylko kilku składników, ale lepszej jakości.
Podsumowanie
Zaprezentowane trendy kulinarne w jaka kuchnia 2019 to nie tylko nowe pomysły, ale przede wszystkim podejście do gotowania i odżywiania. Idea lokalnych produktów, ekologii i wegetarianizmu to pomysły nie tylko na jeden rok, ale na całe życie. Warto poeksperymentować z kuchnią prosto, zdrowo i smacznie, a to już krok w dobrym kierunku.